Beyoncé live in de Ziggo Dome, Amsterdam – 18 en 19 maart 2014

Nog geen jaar geleden was Beyoncé in Amsterdam voor haar Mrs. Carter Show. In de tussentijd is er veel gebeurd, met als hoogtepunt natuurlijk de plotselinge release van haar BEYONCÉ. Op dit ‘visual album’ toont de zangeres een geheel nieuwe kant van zichzelf. Het popidool is ook meteen weer terug voor twee avonden Ziggo Dome, waarbij de bezoekers alle kanten van Beyoncé te zien krijgen.

Zien is erg belangrijk voor de 32-jarige Yoncé, een bijnaam die Justin Timberlake haar gaf. “I see music” zegt ze over haar laatste album, dat vergezeld gaat van visuals bij elk liedje. Zeventien videoclips opnemen terwijl je op tournee bent en een gezin hebt, Beyoncé draait haar hand er niet voor om. Maar ja, waar eigenlijk wel voor?

beyonce ziggo dome 2014De Mrs. Carter Show world tour werd aangekondigd na haar veelbesproken Super Bowl optreden en ging 15 april 2013 van start. Net als vorige keer waren haar concerten in Amsterdam binnen een minuut uitverkocht. Hoewel het dezelfde tournee betreft, is de show aangepast. Uiteraard is de grootste verandering de toevoeging van nummers van Bey’s nieuwe album, dat verrassend genoeg niet de titel Mrs. Carter kreeg – een referentie naar haar echtgenoot Shawn ‘Jay-Z’ Carter.

De titel BEYONCÉ dekt de lading uitstekend, want dit is haar meest persoonlijke werk tot nu toe. De creatie kwam op 13 december uit, zonder enige vorm van promotie. Popsterren als Lady Gaga en Britney Spears hadden hun nieuwe werk maandenlang gehyped. Maar Beyoncé deed hun langspelers in één klap vergeten toen haar visual album online stond en het het snelst verkopende iTunes album ooit werd. De originele release strategie met bijbehorende hype en videos op dvd zullen daar zeker aan bijgedragen hebben.

Maar het belangrijkste is dat de muziek op BEYONCÉ steengoed is. Net zo commercieel als I Am … Sasha Fierce, haar grootste hit tot nu toe, maar ook net zo artistiek als voorganger 4 uit 2011. Op album nummer vijf lijkt Beyoncé voor het eerste helemaal zichzelf: stoer, vrolijk, gevoelig en sexy. Heel sexy. Nog nooit ging de zangeres zo ver. De teksten van “Drunk In Love” en “Blow” liegen er niet om. De pikante videoclip van “Partition” werd onlangs zelfs softporno en een ‘threat to society’ genoemd door Bill O’Reilly. Whoops!

Beyoncé in een uitverkochte Ziggo DomeDat visuals voortaan onlosmakelijk met Beyoncé verbonden zijn, zien we ook tijdens haar nieuwe liveshow in de Ziggo Dome Amsterdam. Voorheen waren het haar zang- en danskunsten waarmee ze de show stal.

Tegenwoordig steunt haar concert ook behoorlijk op beeldmateriaal. Dit wordt gebruikt om spanning op te bouwen, de liedjes in te leiden of om een boodschap over te brengen. De feministische speech uit “Flawless” is dan ook woord voor woord te lezen op de immense schermen.

Maar het zijn ook gewoon veel pauzes voor Mrs. Knowles-Carter, waardoor het publiek zich bekocht zou kunnen voelen. Bijna de helft van de anderhalf uur durende show lijkt gevuld te zijn met videos. Dat is natuurlijk een beetje matig, vooral als je weet dat Yoncé’s vorige tournees ruim twee uur duurden en ze alles van zichzelf gaf. Wordt Beyoncé lui?

Beyoncé "Blow" live in de Ziggo DomeToch voegen de videos wel degelijk iets toe. Ze maken deel uit van de totale performance en geven de show nog meer energie. Op momenten gaat Beyoncé helemaal in de videoschermen op of omlijsten de visuals en lichten weer haar danskunsten. Classic “Baby Boy” lijkt dan ook bijna een nieuw nummer door deze fantastische aankleding.

Ook Yoncé’s dansers en band zijn een bepalende factor. Ze zijn allemaal volledig op elkaar ingespeeld. De populaire Les Twins staan wel geregeld op zichzelf, bijvoorbeeld tijdens “Ghost”.

Dat Bey écht te lui is om BEYONCÉ te promoten blijkt uit het lage gehalte nummers van dit album dat ze zingt. Fan favorieten als “Pretty Hurts”, “Rocket” en “Mine” zijn om onverklaarbare redenen (nog) niet in de show opgenomen. Het voordeel hiervan is dat Yoncé geen oude hits over hoeft te slaan. En dat zijn er natuurlijk veel.

Tijdens de Mrs. Carter Show staan, net als op haar visual album, de vele kanten van Beyoncé centraal. Ze zijn zelfs netjes opgedeeld in segmenten. De stoere Beyoncé heeft de eer om te openen in een oogverblindende Tom Ford outfit. “Run The World” wordt nog krachtiger in combinatie met “Flawless” en “Yoncé”. Je weet meteen dat je te maken hebt met een artiest van topniveau.

Beyoncé "Partition" liveDan komt de sexy Beyoncé aan bod, te beginnen met “Naughty Girl” dat nog altijd even ‘catchy’ is als tien jaar geleden. Queen Bey is waarschijnlijk de enige persoon op deze aardbol die er niet belachelijk uitziet in een glitterende bodysuit met grote neptepels. De choreografie van het stoute “Blow” doet je mond open vallen en het nummer duurt lekker lang.

Eén van de meest opzwepende momenten van de avond is natuurlijk huidige single “Partition”. Bey gaat HAM (hard as a motherfucker) tijdens een fictieve kooidans. De erotische sofascène uit de video doet zij ook in het echt en de Ziggo Dome raakt bijna oververhit. Hetzelfde gebeurt tijdens megahit “Drunk In Love” dat luidkeels wordt meegezongen. Helaas komt Jay-Z deze keer niet opdraven om zijn rap te doen, wat tijdens de zes data in Londen begin deze maand wel het geval was.

Beyoncé "Naughty Girl" liveVrolijke Beyoncé klassiekers kunnen natuurlijk niet ontbreken, maar het lijken wel verplichte nummertjes. “Crazy In Love” krijgt een superkorte uitvoering en “Single Ladies” wordt ook afgeraffeld. “Irreplaceable” is letterlijk een meezinger, want Bey laat de Ziggo Dome de vocalen voor haar rekening nemen.

Hoe iconisch Beyoncé ook is, ze maakt veelvuldig contact met haar publiek. Haar jarige fans krijgen zelfs een gezongen “Happy Birthday” vanavond. ‘I appreciate that’ lacht Bey als een feestvarken haar paspoort laat zien als bewijsmateriaal.

De show eindigt dan ook met de gevoelige versie van Beyoncé. Een cover van Whitney Houston’s “I Will Always Love You” gaat over in het emotionele “Heaven”, dat zorgt voor kippenvel. “XO” is live net zo ontwapenend als op plaat en “Halo” blijft de perfecte afsluiter van een avond die veel te snel afgelopen is.

Beyoncé is live een ongekende sensatie, dat weet de wereld inmiddels. Ze is een mix van Michael Jackson, Whitney Houston, Tina Turner en tegenwoordig ook een flinke vleug Madonna. Wat die popsterren in hun piek waren, is Beyoncé nu. Haar piek zal nog wel een tijdje voortduren, nu Mrs. Carter alle kanten van zichzelf heeft ontdekt. Nu maar hopen dat ze deze allemaal snel weer laat zien in Nederland. En dat ze dan de resterende tracks van BEYONCÉ komt zingen.

Beyoncé in de Ziggo Dome