Beyoncé "B'Day" (standard edition)Het tweede album van Beyoncé eindigt met een ‘encore for the fans’. Hier vertelt zij over de inspiratie voor B’Day: haar personage in Dreamgirls. Beyoncé zegt alles wat Deena Jones in de film niet durfde te zeggen. Maar waarom zingt ze dan over sugar mamas en freakum dresses? En gaat “Kitty Kat” écht over haar je-weet-wel?

B’Day is geen album met een boodschap. Toch klopt de titel, want een feest is het zeker. De eerste single “Deja Vu” is meteen een knaller. Het valt op dat Beyoncé haar stem anders gebruikt. Ook is de muziek wat experimenteler dan bij vorige singles. Wellicht is dit waar Beyoncé op doelt met de invloed van Deena Jones: een nieuwe attitude. De 25-jarige zangeres verheft dan ook haar stem op B’Day, net als haar personage in Dreamgirls doet.

Beyoncé "4"Energie
Beyoncé stapt hiermee uit haar comfort zone. Ze is niet meer de elegante Destiny’s Child ster die we kennen van Dangerously In Love. Op B’Day horen we haar van haar wilde kant. Beyoncé’s stem is enorm gegroeid en zorgt voor een geheel eigen geluid, waar de energie gedurende tien nummers vanaf spat. Hiermee  compenseert ze moeiteloos de matige teksten en heftige productie. Dit maakt B’Day kort, maar ook zeer krachtig.

Hitmunitie
“Deja Vu” werd niet de gedroomde megahit, maar daarvoor heeft Beyoncé genoeg andere munitie. “Get Me Bodied” en “Green Light” zijn aanstekelijke up-tempo liedjes met veel hitpotentie. Niet de beat, maar Beyoncé’s stem draagt de nummers.

Tempo
Haar over-the-top zang is een genot om naar te luisteren, ook al slaat deze soms door naar hysterisch (“Freakum Dress”) of agressief (“Ring The Alarm”). Zelfs rustigere nummers als “Irreplaceable” klinken fris en houden het tempo erin.

Power
Het beste nummer is een verborgen track: de soundtrack van de film Dreamgirls. “Listen” is een power-ballad waarop Beyoncé de sterren van de hemel zingt, of eigenlijk schreeuwt. Hiermee benadrukt ze nogmaals dat zij een stem is om rekening mee te houden. Nu nog het bijpassende materiaal.