Het jaar is doormidden! In de eerste helft van 2015 kwamen natuurlijk weer veel albums uit. Geen tijd gehad om ze allemaal te checken? INTO SOUL zet de 10 beste soul- en r&b-albums van afgelopen jaar voor je op een rijtje.

1. “Coming Home” Leon Bridges
De afgelopen maanden gonste de naam Leon Bridges al flink door de muziekwereld. De nieuwkomer wordt vergeleken met niemand minder dan Sam Cooke, dankzij zijn unieke mix van gospel en warme soul. Met zijn eerste album maakt hij alle verwachtingen waar én doet hij een grote belofte voor de toekomst. Luistertip: Coming Home.

2. “Reality Show” Jazmine Sullivan
Toen ze in 2008 debuteerde, werd ze vergeleken met Lauryn Hill en Mary J. Blige. Met album nummer drie bewijst Sullivan dat ze volledig op zichzelf kan staan. De composities op Reality Show zijn zo origineel, dat het duidelijk is dat de zangeres een blijvertje is. En dan hebben we het nog niet eens over die uitmuntende stem gehad. Luistertip: Forever Don’t Last.

Recensie: Mark Ronson's "Uptown Special" klopt helemaal3. “Uptown Special” Mark Ronson
Krijg jij geen genoeg van “Uptown Funk”? Goed nieuws: de rest van het album is net zo goed. Heb je “Uptown Funk” écht te vaak gehoord? Goed nieuws: er staan genoeg andere toppers op dit album. Met Uptown Special brengt Mark Ronson allerlei soorten funk en levert hij gelijk dé perfecte zomerplaat af. Luistertip: I Can’t Lose.

4. “Lady Sings The Blues” Rebecca Ferguson
Op haar derde album verruilt de populaire zangeres haar popgeluid voor Billie Holiday covers. De jazz en de blues blijken haar op het lijf geschreven. Meestal is de reactie op een coveralbum: moet dit? Maar in het geval van Ferguson is dit: eindelijk! Luistertip: Embraceable You.

Miguel-Wildheart-album cover5. “Wildheart” Miguel
Sinds zijn grote doorbraak met “Adorn” is hij niet meer weg te denken uit de R&B-wereld. Maar de hitsige zanger laat zich niet in een hokje stoppen en rockt er flink op los. Met zijn sensationele, derde album vervolgt Miguel zijn muzikale evolutie en levert hij zijn best werk tot nu toe af. Luistertip: Waves.

6. “Non-Fiction” Ne-Yo
Heb je je ultieme R&B-fix voor 2015 nog niet gehad? Ne-Yo heeft op zijn nieuwe album zwoele up-tempo’s en heftige beats voor je. Hij mag dan niet meer zo populair zijn als Chris Brown, Trey Songz en Usher, qua muziek overtreft hij ze op dit moment allemaal. Luistertip: Take It Easy.

7. “Love Life” Tamia
Al bijna twintig jaar staat Tamia garant voor zwoele R&B en romantische ballads. Op haar zesde album gaat de temperatuur wat omhoog. Love Life is warm, sensueel en broeierig. En natuurlijk zingt ze ook de sterren van de hemel. Luistertip: Stuck With Me.

Jodeci - the past, the present, the future8. “The Past, The Present, The Future” Jodeci
Ook al zijn ze nu veertigers zonder blokjesbuik, de vier hartenbrekers blijken meesters in het maken van zwoele en sexy R&B. Op hun eerste album in twintig jaar is het weer ouderwets genieten. En – damn! – wat klinkt die stem van K-Ci super. Luistertip: Nobody Wins.

9. “Jackie” Ciara
Ze heeft de looks, de stem en een oor voor hits. Maar Ciara’s grootste wapenfeit is toch wel haar danstalent. Op haar zesde album geeft ze ons ook iets om op te dansen. Als je deze zomer één of meer feestjes geeft, heb je hier het perfecte plaatje. Luistertip: Dance Like We’re Making Love.

10. “Fan Of A Fan: The Album” Chris Brown & Tyga
Het is zo ver: Chris Brown gaat Nederland weer verblijden met een flitsend concert. Samen met Tyga is hij dit jaar de headliner van Vestival. Voor die tijd moet je dus echt even hun gezamenlijke album checken. Luistertip: Ayo.