Deze maand bracht Aretha Franklin het album A Brand New Me uit, met The Royal Philharmonic Orchestra. De 75-jarige diva bewijst zal zingen tot ze erbij neervalt. 43 jarig geleden bewees ze dit al. Hoewel haar ‘gouden periode’ toen onofficieel was geëindigd, zong de Queen of Soul vrolijk verder. Op With Everything I Feel In Me zingt ze zelfs vrijer dan ooit.

Aretha Franklin in 1974Voordat je begint te lezen, een waarschuwing! With Everything I Feel In Me is niet verkrijgbaar op cd en ook niet te beluisteren op Spotify. Een tijdje geleden ging het gerucht dat er een box-set uit zou komen met Franklin’s ‘vergeten’ Atlantic albums, maar helaas was dat slechts een gerucht. Je zult With Everything I Feel In Me dus moeten opsporen in een winkel met oude LP’s of op het internet.

Als Aretha Franklin tekent bij het platenlabel Atlantic en de single “Respect” in 1967 uitbrengt is de rest al snel ‘history’. Ze krijgt de titel Queen of Soul en brengt het ene na het andere onberispelijke album uit, vergezeld van vele hits als “Chain Of Fools” en “Natural Woman”.

Maar aan alle gouden dingen komt een eind. Zo ook aan Franklin’s gouden jaren bij Atlantic, de platenmaatschappij die haar groot maakte. Het album Let Me In Your Life – ook uit 1974 – wordt gezien als haar laatste echte klassieker en is ook haar laatste commerciële succes. Het muzieklandschap begint daarna langzaam te veranderen.

Zo sluipt disco stilletjes de soulwereld binnen. En moet de bombastische soul langzaam wijken voor een lichter geluid, zoals op Minnie Riperton’s Perfect Angel dat geproduceerd wordt door Stevie Wonder. Ook is het werk van de Queen of Soul minder geniaal op de resterende albums die ze voor Atlantic opneemt.

Aretha Franklin in Ebony Magazine (oktober 1974)Minder geniaal betekent niet per se minder bevlogen. Zeker niet als je Aretha heet! Als Franklin eind november 1974 de opvolger van Let Me In Your Life uitbrengt klinkt ze vrijer dan ooit. Het lijkt alsof ze totaal geen druk voelt om iets geweldigs neer te zetten en gewoon zingt op gevoel. Op haar 22e album With Everything I Feel In Me is de Queen of Soul helemaal los.

Het losse gevoel komt mede voort uit de manier van opnemen. Franklin speelt piano op iedere track en ze heeft haar oude band terug. Samen gaan ze ‘jammen’ zonder te weten hoe het zal eindigen. Dit geeft het album een zeker retro gevoel.

Verschil is alleen dat de superster niet meer gepijnigd klinkt. Als ze zingt, beleeft ze nu de freedom die ze eiste op “Think”. Het is ook de eerste keer dat er gebruik wordt gemaakt van synthesizers en echo-effecten.

La la la la la la la la! Zo begint en eindigt “You’ll Never Get To Heaven”. Franklin gaat helemaal los op deze Dionne Warwick cover. Natuurlijk drukt ze er weer haar enige echte Aretha stempel op. Het klinkt alsof ze achter de piano is gedoken en dit er zonder al te veel nadenken uit heeft gegooid. La la la la la la la!

Aretha Franklin - With Everything I Feel In Me (back cover)Een heerlijke versie van Barry Mann’s “When You Get Right Down To It” is ook een goed voorbeeld van Franklin’s nieuwe ‘spirit’. Een ongedwongen nummer met het lichte jaren ’70 soul geluid. Als je je ogen dicht doet, waan je je liggend in een zonnig park. En weer gaat Lady Soul helemaal los: ‘Don’t you wanna relive this moment again and again and again and again?’ Yes we do, Aretha!

Voor Let Me In Your Life leverde Stevie Wonder de klassieker “Until You Come Back To Me” af en op dit album heeft hij ook wat lekkers voor Aretha. Het opzwepende “I Love Everything Little Thing About You” is Franklin op het lijf geschreven en past precies bij de losse sfeer van het album. Vocaal gezien gaat de zangeres van ingetogen naar over de top en van flirterig naar passioneel.

Op With Everything I Feel In Me is al wat te merken van de opkomende populariteit van disco. “Don’t Go Breaking My Heart” – nog een Warwick cover – is een dance track. Natuurlijk komt La Diva, ook de titel van haar latere disco album, hier mee weg. Het door zus Carolyn geschreven “Sing It Again – Say It Again” is helaas minder geslaagd, hoewel het wél swingt.

Carolyn Franklin draagt nog meer bij. Samen met voormalig Motown producer Ivy Jo Hunter schrijft ze de eerste single “Without Love”. De emotionele stem van Aretha en gevoelige tekst van Carolyn zijn een gouden combinatie op deze soul knaller. Aretha herself neemt zelf de pen in de hand voor het titelnummer. “With Everything I Feel In Me” is een broeierige, passionele mid-tempo die zijn titel eer aan doet.

Aretha Franklin sings The Great Diva ClassicsWith Everything I Feel In Me eindigt op hoog niveau. “You Move Me” is een tedere doch krachtige ballad zoals alleen Franklin ze kan maken. Het nummer gaat langer dan vijf minuten door, in die tijd onconventioneel. Maar Aretha was duidelijk nog niet klaar met zingen en liet haar gevoelens gewoon de vrije loop.

Dit kenmerkt dan ook With Everything I Feel In Me. Er is misschien weinig nieuws onder de zon, maar er is wel heel veel zon op dit warme album. 43 jaar later zullen Aretha connaiseurs er dan ook nog flink van smullen.

(Her) ontdek snel deze vergeten klassieker, samen met het recente Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics. La la la la la la la!