Bijna vijf jaar na de release van haar monsterhit 21 komt Adele met de opvolger. 25 is precies wat je van de zangeres verwacht: heel veel ballads. Helaas zijn deze minder persoonlijk en is er weinig muzikale vernieuwing.

Adele - Hello official videoDe 27-jarige Adele behoeft geen introductie en iedereen weet wat 21 is. Met haar tweede album brak ze allerlei verkooprecords en de singles “Rolling In The Deep” en “Someone Like You” zijn nu al klassiekers. Op de avond dat de Britse zangeres zes Grammy Awards won, kondigde ze haar zwangerschapsverlof aan en verdween meer dan drie jaar uit de spotlights.

Na een monstersucces als 21 kun je twee dingen doen. Met een geheel nieuw geluid komen of verder gaan met precies dezelfde formule. Adele – of haar platenmaatschappij – kiest voor het laatste. De titel, de album cover, de eerste single: alles lijkt op de voorganger. De Adele liefhebber weet dus precies wat hij of zij van 25 kan verwachten.

Dat zijn natuurlijk ballads. Heel veel ballads. Het album opent met de spetterende single “Hello”. De rest varieert van prachtig (“When We Were Young”) tot vrij standaard (“Remedy”, “Love In The Dark”, “All I Ask”). Hoogtepunt op 25 is “Million Years Ago”. Begeleid door een akoestische gitaar zorgt een emotionele Adele voor kippenvel.

Adele - When We Were Young

Haar stem is iets krachtiger dan voorheen. Dit is de enige positieve verandering in haar muziek. Dankzij haar succes heeft Adele met veel grote namen samengewerkt. Dit maakt haar teksten minder persoonlijk en helaas ook minder ‘uit het hart’. Voor haar fans zal dit geen probleem zijn. Toch verwacht je van een jonge, talentvolle artiest iets meer muzikale evolutie.

Af en toe probeert Adele iets nieuws. “Send My Love” is een vrolijke ‘revenge song’. Helaas mist het de pit en sarcasme van een Amy Winehouse. “Water Under The Bridge” is een prima popnummer. Niets meer, niet minder. “I Miss You” is een stuk spannender. Mysterieuze drums en Adele’s verleidelijke stem geven het nummer volop karakter. Ook “River Lea” is een lust voor het oor, dankzij de meeslepende vocalen en een gospelkoor.

Als je 21 grijs hebt gedraaid en al maanden smacht naar een opvolger, is 25 de aankoop waard (het album is nog niet te streamen via Spotify). Maar als je wat experimentelere of stevigere soul verwacht, kun je beter recente albums van Mary J. Blige (London Sessions) of Jill Scott (Woman) checken.

Met 25 gaat Adele met haar hakken over de sloot, maar als ze niet oppast is ze straks dat meisje dat miljoenen albums verkocht in plaats van die artiest die baanbrekende muziek maakt.