Adele7 jaar geleden verscheen een album van een 21-jarig meisje. Het is nu al een klassieker. Op zich deed Adele niets nieuws: gewoon haar gebroken hart uitstorten over muziek. Aretha Franklin ging haar voor op I Never Loved A Man The Way I Love You. Mary J. Blige op My Life. En meer recent Amy Winehouse met Back To Black. Het soul genre leent zich er uitermate goed voor en de leeftijd omstreeks 20 ook.

Maar Aretha Franklin laat zich niks meer wijsmaken over de liefde, Mary J. Blige is gelukkig getrouwd en Amy Winehouse was voor haar dood al meer bezig met alcohol dan muziek. Gelukkig was er weer een soul sensatie die de traditie voortzette.

Sensationeel is 21 zeker, van begin tot einde. De opener “Rolling In The Deep” is een stevig staaltje moderne soul. Adele’s stem schittert, ondersteund door gitaar, drums, hand-claps en een gospelkoortje. Geen gitaarsolo, maar een fade-in. Geen gospel à la Aretha, maar een meer ingetogen versie. Dit kenmerkt 21.

Waar Franklin en Blige hun verdriet bijna uitschreeuwen, houdt Adele zich in. Ze is gekweld, maar beheerst. Verdrietig, maar niet dramatisch. Ook de teksten zijn wat subtieler. Adele zegt niet waar op het op staat, zoals Winehouse doet, maar brengt haar verdrietige boodschap tussen de regels door.

Wat Adele wel gemeen heeft met haar collega’s is het samensmelten van soul, pop, rock, blues en gospel. En natuurlijk haar intense stemgeluid. Dit zorgt voor goudeerlijke muziek die de luisteraar niet anders kan dan vóelen.

21 heeft een homogeen geluid, ook al variëren de nummers van het swingende “Rumour Has It”, tot het stevigere “Set Fire To The Rain”. Maar vooral de langzame nummers als “Turning Tables” en “Don’t You Remember” imponeren.

Eigenlijk is het riskant om meer dan de helft van een album met ballads te vullen, maar de emoties zijn zo puur en intens dat het blijft boeien. Emotioneel hoogtepunt is het ingetogen “Someone Like You”. Slechts begeleid door een piano bezorgt Adele ons vanaf de eerste seconde al kippenvel.

Niet veel zangeressen kunnen op zo’n jonge leeftijd al in de voetsporen van grootheden als Aretha Franklin treden, maar Adele doet het moeiteloos met 21. En dat ze dit op ingetogen wijze doet, maakt het alleen maar indrukwekkender. Een moderne soulklassieker!