Het is de negende maand van het jaar. Daarom hield INTO SOUL heel september lang een ’90s Countdown: de 30 beste soul- en r&b-nummers uit de nineties. Deze periode wordt ook wel ‘het gouden tijdperk’ genoemd, want r&b en hip hop waren op hun piek.

keith sweat nobodyNieuw geluid
Typerend voor de jaren ’90 was het ‘new jack swing’ geluid, oftewel swingbeat. Dit werd populair gemaakt door artiesten als Keith Sweat en Montell Jordan, maar ook omarmd door iconen als Michael Jackson. Puff Daddy ontdekte zangeres Mary J. Blige, met wie hij het genre hip hop soul creëerde. En een piepjonge Aaliyah baande de weg voor het futuristische R&B-geluid van Timbaland en Missy Elliott.

Seksuele revolutie
R&B was altijd een romantisch genre, maar tijdens de jaren ’90 begon er een seksuele revolutie. Artiesten als R. Kelly, Janet Jackson en later Toni Braxton, Next en Adina Howard zorgden ervoor dat de temperatuur flink omhoog ging. Tieneridolen Usher en Ginuwine doen er nog een schepje bovenop met hun sexy videoclips en prikkelende optredens.

TLC "CrazySexyCool" (1994)Groepjes
In de jaren ’90 waren de R&B-groepjes niet te tellen. Wat ze allemaal gemeen met elkaar hadden, was dat ze adembenemend klonken als ze samen zongen. Van de ideale schoonzonen Boyz II Men tot bad boys Jodeci en Dru Hill. En van nachtegaaltjes En Vogue tot hip hop chicks TLC. Er was voor ieder wat wils.

Neo soul
Halverwege de jaren ’90 is er een opleving van soul artiesten, die het label ‘neo soul’ opgeplakt krijgen. D’Angelo, Erykah Badu en Maxwell brengen de soul terug in het genre dat volledig wordt overspoeld door hitsige, dansbare hits.

Whitney HoustonVocalisten
Wat Beyoncé nu voor aspirant zangeressen is, waren powerhouse vocalisten Whitney Houston en Mariah Carey gedurende de jaren ’90. Hun stemmen waren ongeëvenaard en ze brachten hit na hit na hit uit. Deze gingen vaak vergezeld van ongelooflijke live-uitvoeringen.

 

Wat is jouw favoriete 90’s nummer? INTO SOUL telde de hele maand lang de 30 beste soul- en r&b-tracks af. Kijk snel of jouw favoriet de lijst heeft gehaald. Klik op de titel om de videoclip te bekijken en te lezen hoe het nu met de artiesten gaat.

mary-j-blige-queen1. “Real Love” Mary J. Blige

2. “Bump n’ Grind” R. Kelly

3. “I Will Always Love You” Whitney Houston

4. “I’ll Be Missing You” Puff Daddy & Faith Evans

5. “Waterfalls” TLC

6. “You Make Me Wanna” Usher

7. “You’re Makin’ Me High” Toni Braxton

8. “No Diggity” Blackstreet ft Dr. Dre

9. “The Boy Is Mine” Brandy & Monica

10. “That’s The Way Love Goes” Janet Jackson

michael jackson remember the time11. “Freek’n You” Jodeci

12. “One In A Million” Aaliyah

13. “I’ll Make Love To You” Boyz II Men

14. “Remember The Time” Michael Jackson

15. “Don’t Let Go (Love)” En Vogue

16. “Pony” Ginuwine

17. “Brown Sugar” D’Angelo

Carey recreëert de klassieke coverfoto van "Vision Of Love" uit 199018. “Killing Me Softly” Fugees

19. “Vision Of Love” Mariah Carey

20. “Ascension” Maxwell

21. “Freak Like Me” Adina Howard

22. “In My Bed” Dru Hill

23. “Right Here” SWV

24. “Too Close” Next

25. “On & On” Erykah Badu

26. “Nobody” Keith Sweat ft Athena Cage

27. “Don’t Walk Away” Jade

28. “How Come How Long” Babyface & Stevie Wonder

29. “If You Love Me” Brownstone

30. “This Is How We Do It” Montell Jordan

90s r&b