Beyoncé "BEYONCE" album coverVandaag 4 jaar geleden verscheen BEYONCÉ vanuit het niets online! Sindsdien is de 13e geen ongeluksdag meer, maar de dag dat niemand iets deed op het werk. De dag dat we leerden wat een visual album is. De dag dat de woorden ‘surfboardt,’ ‘watermelon’ en ‘flawless’ nieuwe betekenis kregen. En de dag dat Beyoncé meer van zichzelf begon te tonen in haar muziek. Welke 13 dingen weten we over haar dankzij BEYONCÉ?

‘Changed the game when that digital dropped. Know where you was when that digital popped. I stopped the world!’ Dat zingt Beyoncé op “Feeling Myself”, haar hit met Nicki Minaj. Ze heeft gelijk: even stopte de wereld.

Ook al was er van tevoren geen promotie of hitsingle, BEYONCÉ werd het snelst verkopende album via iTunes ooit. Het ‘visual album’ kwam op nummer één binnen in de Verenigde Staten en was binnen tien dagen al platina (1 miljoen verkochte exemplaren). Ook in Nederland werd het Beyoncé’s eerste #1 album.

BEYONCÉ is Beyoncé’s meest persoonlijke album tot nu toe. Ze vertelt dat de geboorte van haar dochtertje haar een vrijheid gaf die ze niet eerder voelde. Ze durft dingen te zeggen die ze nooit durfde te uiten in haar muziek.

Eind 2014 verscheen een ‘platinum edition’ van het album, met twee extra schijfjes. De More EP bevat remixes en twee nieuwe nummers, waaronder de single “7/11”. Een tweede dvd bevat tien live optredens van de Mrs. Carter Show World Tour.

Voor de paar mensen die BEYONCÉ niet hebben grijsgedraaid, hier de feiten op een rijtje. Welke 13 dingen kwamen we te weten over Bey?

1. Beyoncé is trots op haar achterwerk
‘Let me sit this ass on you…’ verkondigt Bey aan het begin van “Rocket”. Haar ‘fatty’ is dan ook veelvuldig in de bijbehorende videoclip te zien. En natuurlijk in bijna alle andere clips en op de coverfoto van haar ‘visual album’. Booytlicious!

2. Het is lastig om perfect te zijn
‘Perfection is a disease of a nation’ zingt de altijd perfect ogende Beyoncé in “Pretty Hurts”. In de videoclip bekritiseert ze het Westerse schoonheidsideaal. Heeft er iemand medelijden?

3. Beyoncé is een feminist
Het stoere “Bow Down” en “Flawless” worden aan elkaar gelijmd door een speech van Chimamanda Ngozi Adichie. Hierop legt zij nog eens haarfijn uit wat de definitie van een feminist is. En Beyoncé is er duidelijk eentje!

4. Feministen houden ook van seks
“Partition” is misschien wel het meest expliciete moment op BEYONCÉ. De hitsige tekst bevat een Franse voetnoot. Vrij vertaald: mannen denken dat feministen niet van seks houden, maar het is een zeer stimulerende en natuurlijke activiteit. Go Bey!

5. Beyoncé had een post-natale dip
Op het gevoelige intro van “Mine” begeleidt een piano de zangeres, terwijl Bey haar hart lucht: ‘I’m not feeling like myself since the baby, are we even gonna make it?’ Aaahhh…

6. Zelfs Beyoncé is weleens onzeker
“Jealous” is één van de meest intieme nummers op BEYONCÉ. Queen Bey heeft er geen moeite mee haar zwakheden te tonen: ‘I’m just jealous, I’m just human, don’t judge me’. We zouden niet durven.

7. Beyoncé verveelde zich
Op “Ghost” is Queen Bey openhartig over de muziekindustrie: ‘I’m climbing up the walls cause all the shit I hear is boring. All the shit I do is boring. All these record labels boring.’ Real talk!

8. Beyoncé kan niet van Jay-Z afblijven
De ranzige tekst van “Drunk In Love” is verrassend geschikt om mee te zingen: ‘Why can’t I keep my fingers off you, baby? I want you, na-na’. Lucky bastard.

9. Jay-Z kan niet van Beyoncé afblijven
Het dubbelzinnige “Blow” is even zo dansbaar als sensueel: ‘Keep me coming, keep me going, keep me humming, keep me moaning’. Oh la la!

10. Beyoncé is niet zo lief als ze lijkt
Op “No Angel” horen we dat de braaf ogende Beyoncé een echte H-Town chick is: ‘I come with a side of trouble, but I know that’s why you’re staying.’

11. Beyoncé heeft een haat-liefde verhouding met roem
“Haunted” is één van de meest experimentele nummers op BEYONCÉ. Het gaat over Beyoncé’s succes en roem. ‘My haunted lungs, ghost in the sheets. I know if I’m haunting you, you must be haunting me’. Ze kan niet met en niet zonder.

12. Beyoncé is de baas
‘I’m a grown woman, I can do whatever I want’ zingt Bey op de bonusvideo. Met BEYONCÉ heeft ze daad bij woord gevoegd. Het is haar meest gewaagde album tot nu toe.

13. Beyoncé blijft trots op haar achterwerk
Er is maar één woord om “Yoncé” en de bijbehorende video te beschrijven: fierce. Sasha Fierce mag dan verleden tijd zijn, Yoncé is een diva deluxe. En ze kan het niet laten haar achterwerk nog eens te prijzen: ‘Highlight treble, pumping on the mids. The man ain’t never seen a booty like this’. Een goede reden om het ‘visual album’ voor de zoveelste keer te kijken.